poniedziałek, 5 września 2011

Ania robi sznycle z kurczaka

Dziwne ale akurat na te najprostsze sznycle nigdy przepisu nie wstawiłam. Korzystam z okazji , że wnuczka robi dziś obiad i zapisuję. Pewnie wszyscy znają ale czasem po prostu może zadziałać jako ,, przypominajka". Wiem , ze niektórzy robią sznycle z całej połówki piersi i uważają być może takie jak u mnie za ,, skąpe" , ale tak sie u mnie w Rodzinie przyjęło robić bo dzieciom było wygodniej. Zawsze można zjeść kilka małych zamiast 1 wielkiego.





Czas : 30 minut
Składniki :

1 podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
sól
pieprz mielony
mąka
bułka tarta
olej
2 łyżki masła
3 łyżki wody
maggi

Mięso podzielić na sznycelki ( wielkość zależy od upodobania - ja kroję każdą pojedynczą pierś na 3 części bo wole małe kotleciki ).




Kawałki mięsa wkładać w woreczek foliowy i lekko stłuc tłuczkiem do mięsa ( robię to przez woreczek żeby nie porozrywać włókien ) .
Posolić i posypać pieprzem .




Panierować w mące , jajku ( roztrzepanymi z odrobiną wody ), bułce tartej .




Smażyć na rumiano na gorącym oleju.




Sznycelki przełożyć do garnka , skropić odrobiną maggi .Dodać masło , wodę i dusić na bardzo małym gazie kilka minut .



Podawać z ziemniakami puree lub ryżem gotowanym na bulionie i surówką .


Brak komentarzy: