sobota, 3 września 2011

Rozmarynowy kurczak


Przez ostatnie dziesięciolecia uprawa ziół w domu jakoś zanikła . Można było kupić rozmaryn ale suszony . Tyle , ze to nie to samo. Całe szczęście mamy to już za sobą i ziółka stoją sobie w prawie kazdej kuchni gotowe do użycia .
Czas :1,5 godziny
Składniki:
kilka kawałków udek z kurczaka ( można piec całe ćwiartki )
4 łyżki oleju z pestek winogron
3 łyżki masła
kilka gałązek świeżego rozmarynu
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu grubo  mielonego kolorowego
1 łyżka miodu
sól gruba morska
Zrobić pastę przyprawową z oleju , roztartego czosnku, pieprzu, papryki mielonej , miodu , szczypty soli .

Natrzeć dobrze kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym .Pomiędzy włożyć kilka gałązek świeżego rozmarynu 
Zostawić w lodówce przez kilka godzin . 
Wyjąć z lodówki  dołożyć na wierzch masło i skropić kilkoma łyżkami wody .

Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 200 * C .
Piec ok. 1 godziny od chwili kiedy temperatura się ustali . Pod koniec pieczenia  ( po 45 minutach ) sprawdzić czy kurczak jest z wierzchu rumiany - jeśli trzeba odkryć i chwilę dopiekać aż skórka zrobi się złocista .

1 komentarz:

Monika - Twoja Asystentka pisze...

świetny przepis!!! zaznaczam i wypróbuję na pewno.
świeże zioła faktycznie nadają znacznie lepszy smak potrawom, sama od tego roku zaczęłam balkonową uprawę i już tak zostanie.

Pozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com