środa, 21 września 2011

Sałatka ,, flażoletka ,,


Doskonała do pieczonych mięs z grilla , patelni grillowej , smażonej kiełbasy - można też jeść jako samodzielną potrawę .




Czas : 40 minut
Składniki :
5-6 średnich ziemniaków
1 puszka fasolki flageolet
1/3 szklanki pestek z dyni łuskanych
sól
pieprz grubo mielony
1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki majonezu
pokrojona zielenina ( koper , szczypior , natka pietruszki ) - dowolnie 


Ugotować w ,, mundurkach ,,ziemniaki . Ostudzić , obrać i pokroić w grubą kostkę lub nawet ósemki .

Fasolkę odcedzić - przepłukać przegotowaną wodą bo jest w lekko lepkiej zalewie .

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni ( niekoniecznie ). Zmieszać ziemniaki , fasolę i pestki skrapiając je odrobiną oleju .Doprawić do smaku . 

Zmieszać resztę oleju z majonezem i polać sałatkę - delikatnie zamieszać ( sos może być pomiędzy składnikami to nie przeszkadza ).

Posypywać wybraną zieleniną lub tylko nią dekorować jeśli jednocześnie podajemy inne sezonowe sałatki warzywne .

1 komentarz:

Bez sosiku pisze...

Rzadko kiedy jem takie "cięższe" sałatki, ale ta wydaje się bardzo fajna. Ciekawe jak smakuje połączenie pestki dyni + ziemniaki... I ten olej z orzechów. Aaaa chciałam jeszcze napisać, że bardzo mi się podoba, jak prowadzisz tego bloga. Tak po domowemu. Zdjęcia nie są na białym, sterylnym tle, jak to na niektórych najbardziej popularnych blogach. I z tego co widzę, składniki są zawsze łatwo dostępne i tanie, a to się liczy. To jest właśnie sztuka - ugotować pyszne danie z prostych składników, a nie z samych krewetek i tym podobnych. :)
Pozdrawiam ciepło i trzymaj tak dalej!!! :)