czwartek, 29 września 2011

Serdelki z sosie chrzanowo-jabłkowym


Potrawa na leniwe dni . Co nie zmienia faktu że bardzo ją lubimy .
Czas : 15 minut
Składniki :
4 krótkie serdelki ( np. z indyka lub dobre gatunkowo grube parówki )
3 łyżki masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 słoiczka dobrego chrzanu tartego ( ok.10 dag )
1 duże jabłko
2 łyżki mąki
100 mll słodkiej śmietanki 18% lub 30 %
woda
cukier

Serdelki

przeciąć na pół wzdłuż .Potem nacinać w tzw. ,, ośmiorniczkę ,,.

Na patelni rozgrzać olej i kłaść na niego serdelki - potem obracać na drugą stronę ( pod wpływem gorąca serdelek rozwija się ) .

Pod koniec smażenia dodać masło- 1 łyżkę .

W rondelku rozpuścić masło ( 2 łyżki ) i zasypać ją mąką .

Dołożyć chrzan i zamieszać . 

Jabłko

obrać i utrzeć na tarce

- dodać do sosu. Rozprowadzić śmietankę i ogrzewając doprowadzić do zagotowania .

Jeśli sos jest za gęsty można dolać odrobinę przegotowanej wody . Doprawić do smaku cukrem i szczyptą soli .
Podawać podgrzane na tłuszczu serdelki  z sosem osobno ( lub podgrzane w sosie ), ziemniakami puree i surówką ( ja zrobiłam buraczki ).

Brak komentarzy: