Przepis znalazłam wśród
pożółkłych kartek z przepisami jakie pozostały po mojej Prababci . Nie udało mi
się dociec w jakim okresie potrawa powstała. Musiało być rzeczywiście biednie
jeśli zawartość śledzia w śledziu była tak mała . Ale ponieważ mnie osobiście
to nie przeszkadza , a jest smaczne – robię na śledzika .
Czas : 45 minut
Składniki :3 średnie ziemniaki
1 płat śledzia Matias w
oliwie
1 ogórek kiszony duży
½ szklanki śmietany gęstej ,
kwaśnej 18%
1 łyżka majonezu Kielecki
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki pieprzu mielonego
odrobina cukru do smaku
2 łyżki usiekanej natki
pietruszki
Ziemniaki ugotować w ,,
mundurkach „ . Obrać, pokroić w grube plastry. Ogórka pokroić w plasterki .
Śledzia przekroić na kawałki ok. 0,5
centymetra grubości . Śmietanę , majonez, musztardę , Pieprz, cukier
wymieszać , doprawić do smaku wg uznania. Na półmisku ułożyć pokrojone
ziemniaki . Przełożyć je plasterkami ogórka . Obok wylać sos .Na sos położyć
kawałki śledzia . Posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz