wtorek, 20 września 2011

Śledziowa bieda


Przepis znalazłam wśród pożółkłych kartek z przepisami jakie pozostały po mojej Prababci . Nie udało mi się dociec w jakim okresie potrawa powstała. Musiało być rzeczywiście biednie jeśli zawartość śledzia w śledziu była tak mała . Ale ponieważ mnie osobiście to nie przeszkadza , a jest smaczne – robię na śledzika .


Czas : 45 minut

Składniki :3 średnie ziemniaki
                  1 płat śledzia Matias w oliwie
                  1 ogórek kiszony duży
                  ½ szklanki śmietany gęstej , kwaśnej 18%
                  1 łyżka majonezu Kielecki
                  1 łyżeczka musztardy
                  ½ łyżeczki pieprzu mielonego
                  odrobina cukru do smaku
                  2 łyżki usiekanej natki pietruszki

Ziemniaki ugotować w ,, mundurkach „ . Obrać, pokroić w grube plastry. Ogórka pokroić w plasterki . Śledzia przekroić na kawałki ok. 0,5  centymetra grubości . Śmietanę , majonez, musztardę , Pieprz, cukier wymieszać , doprawić do smaku wg uznania. Na półmisku ułożyć pokrojone ziemniaki . Przełożyć je plasterkami ogórka . Obok wylać sos .Na sos położyć kawałki śledzia . Posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem . 

Brak komentarzy: