poniedziałek, 19 września 2011

Udka pikantno - słodkie


Połączyłam smak konfitury z pomarańczy z ostrością przyprawy na bazie pieprzu cayenne .

Czas : 1, 5 godziny

Składniki :

3- 4 pałeczki z kurczaka ( lub 2 całe udka przekrojone na połówki )
1 pełna łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy
1 pełna łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta soli
oleju z pestek winogron
1,5 szklanki wody
1/2 łyżeczki sproszkowanej suszonej skórki pomarańczowej Kotany ( lub drobno krojona kandyzowana , lub aromat pomarańczowy )
3 łyżeczki Naturalnej marynaty do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne Knorra
1 czubata łyżka masła
3 łyżeczki śmietanki do kawy w proszku


Zrobić pastę z konfitury z konfitury pomarańczowej ,miodu ,  2 łyżek oleju, pieprzu, szczypty soli  ,sproszkowanej skórki pomarańczowej i przyprawy do kurczaka . Natrzeć nią kurczaka .

Zostawić na 30 minut w lodówce .
Na patelni  lub w garnuszku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim kurczaka .

Zalać wodą i dusić 45 minut ( kurczak powinien być miękki a sos odparować do objętości ok. 1/2 szklanki ) .

Wyjąć kurczaka .Dodać masło , śmietankę do kawy i dobrze wymieszać - jeśli trzeba przecedzić sos przez sitko .Doprawić sos do smaku ( lub podnosząc ostrość lub słodycz by zbilansować smak ) .

Czemu daję śmietankę do kawy w proszku ( tzw. zabielacz )- bo traktuję ją jak przyprawę - nie rozwadnia sosu , lekko go zagęszcza ( zamiast mąki ) , łagodzi ostre smaki nadając kremowej faktury i co ważne zawsze jest pod ręką .

Podałam kurczaka z makaronem ryżowym z tapioką ( tym którego nie trzeba gotować ) barwiąc go zielonym barwnikiem spożywczym ( po prostu zalałam makaron wrzątkiem i dodałam do niego kilka kropli barwnika ) - nie soliłam wody bo tego typu makaronów używam do dań pikantnych więc neutralny smak makaronu dobrze kompozycji służy .

Brak komentarzy: