Podstawą pomysłu było risotto . Chciałam zrobić ryż , który będę mogła podać jednocześnie jako samodzielne danie i dodatek do II dania kiedy przy jednym stole zgromadzą się jadający mięso i vege .
Czas : 30 minut
10 dag ryżu parabolicznego( ideałem był by arborio ale z reguły mam paraboliczny )
1 duży pomidor
1/2 dużej papryki ( żółta lub czerwona )
2 cebule
sól
pieprz mielony
papryka mielona
1,5 szklanki śmietanki
1/2 szklanki wrzącej wody
1/2 kostki bulionu warzywnego
3 łyżki masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
natka pietruszki lub inna zielenina do posypania
Bardzo drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na oleju .
Dorzucić paprykę i pomidora krojone w kostkę .Smażyć mieszając .
Dołożyć masło i wsypać ryż . Mieszając obsmażyć ryż tak by się zaczął podsmażać na tłuszczu . Podlać bulionem ( z wody i kostki bulionowej ) i śmietanką . Dusić aż warzywa się rozgotują a ryż wchłonie cały płyn ( na małym gazie - pod przykryciem ) . Doprawić do smaku solą , pieprzem , mieloną papryką .
Ryż nie powinien być suchy - raczej kremowy .
Jest smaczny sam z siebie . Podaję stawiając obok utarty ostry ser ( najchętniej Chedar, lub Oscypek , bo za Parmezanem nie przepadam ) , posiekane zioła ( bardzo fajnie smakuje posypany młodą dymką ).
Może też być fajnym dodatkiem do II dania ( np. pulpecików , drobiu , ryby z parowara )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz