poniedziałek, 5 września 2011

Sos majonezowo-chrzanowy do mięs


Szybki , bardzo prosty , smaczny sos do zimnych mięs , wędlin lub grilla .


Czas : 10 minut

1 część tartego chrzanu ( może być gotowy- kupny byle był dobrej jakości - smaczny - mocny )
1 część gęstego majonezu
sól
cukier
sok z cytryny

Zmieszać chrzan z majonezem .Doprawić do smaku solą , cukrem , sokiem z cytryny .
Nie sposób podać ilości przypraw bo to zależy od tego jak mocny jest chrzan i od indywidualnego smaku . Proponuję dodawać na początku odrobinę cukru a potem regulowanie smaku solą i sokiem z cytryny . Ja osobiście wolę taki mało kwaśny a za to mocny i słodkawy .
Posypałam odrobiną czarnuszki dla dekoracji  bo sosy majonezowe nie specjalnie się prezentują same z siebie .


Brak komentarzy: