Pora dyniowa to okres kiedy robię z nią potrawy na wszelkie sposoby . Zupełnie nie wiem czemu akurat teraz bo przecież dynie mogą leżeć długo . Ale dla mnie sezon na dyniowe dania to wrzesień i początek października .
Czas : 40 minut
Składniki :
4 średnie ziemniaki
kawałek obranej i wypestkowanej dyni ( w proporcji 1:1 )
2 łyżki masła
1/ szklanki słodkiej śmietanki
sól
natka pietruszki
5 dag sera Chedar
Obrać , umyć i pokroić w kostkę dynię
i ziemniaki .
Zalać w jednym garnku lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić ( wywar z gotowania można pozostawić i np. zużyć z odrobiną ugotowanych ziemniaków i dyni na zupę krem ) .
Dołożyć masło i utarty ser
, wlać śmietankę
Utłuc na puree . Ogrzewać na małym gazie energicznie mieszając aż ser się roztopi , a puree będzie gęste .
Podawać posypane natką pietruszki same z zestawem surówek lub jako dodatek do np. sznycli drobiowych .
1 komentarz:
ja też uwielbiam dynię i czekam na początek jesieni z utęsknieniem.
Pyszne to puree, wykorzystam przepis. :)
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Prześlij komentarz