poniedziałek, 5 września 2011

Jesienne- kremowe puree


Pora  dyniowa to okres kiedy robię z nią potrawy na wszelkie sposoby . Zupełnie nie wiem czemu akurat teraz bo przecież dynie mogą leżeć długo . Ale dla mnie sezon na dyniowe dania to wrzesień i początek października .
Czas : 40 minut
Składniki :
4 średnie ziemniaki
kawałek obranej i wypestkowanej dyni ( w proporcji 1:1 )
2 łyżki masła
1/ szklanki  słodkiej śmietanki
sól
natka pietruszki
5 dag sera Chedar

Obrać , umyć i pokroić w kostkę dynię

i ziemniaki . 

Zalać w jednym garnku lekko osoloną wodą i ugotować  do miękkości. Odcedzić ( wywar z gotowania można pozostawić i np. zużyć z odrobiną ugotowanych ziemniaków i dyni na zupę krem ) .

 Dołożyć masło i utarty  ser

, wlać śmietankę  
 
Utłuc na puree . Ogrzewać na małym gazie  energicznie mieszając aż ser się roztopi , a puree będzie gęste .

Podawać posypane natką pietruszki same z zestawem surówek lub jako dodatek do np. sznycli drobiowych .

1 komentarz:

Monika - Twoja Asystentka pisze...

ja też uwielbiam dynię i czekam na początek jesieni z utęsknieniem.

Pyszne to puree, wykorzystam przepis. :)

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com