niedziela, 11 września 2011

Wiosenny pudding


 Summer pudding .


Fantastyczny ! Gorąco polecam . Mało skomplikowany , a bardzo smaczny .

Czas :30 minut + 3 godziny na zastygnięcie

Składniki :1/2 kg mieszanki owocowej ( może być mrożonka – truskawki , wiśnie ,
                              porzeczki czarne i czerwone , maliny , jeżyny  itp. )
                   1 galaretka owocowa na ½ litra wody
                   ½ szklanki cukru
                   ¼ szklanki wody
                   10 kromek chleba tostowego
                   bita śmietana do dekoracji

Owoce zasypać cukrem i postawić na gazie .Podlać wodą . Wsypać galaretkę .Rozpuścić . Z chleba odkroić skórki . Foremkę wyłożyć folią spożywczą tak by spory kawałek wystawał po bokach . Chleb maczać w galaretce tak by nią nasiąkał i wyłożyć nim foremkę ( 1 kromka na dno , 6 po bokach ). Pozostałe 3 kromki namoczyć w galaretce ( chleb ściągnie prawie cały płyn ) i odłożyć na bok . Do foremki wrzucić owoce z reszta płyny . Przykryć odłożonym chlebem zawijając jednocześnie kromki które wystawały z boków. Zawinąć boki folii tak  by zakryła pudding. Na wierzch położyć odwrócony dnem do góry talerzyk i obciążyć go czymś . Wstawić do lodówki na 3 godziny. Wyjąć zdjąć delikatnie folię. Wyłożyć na paterę obracając jak babkę . Udekorować bitą śmietaną . .  

Brak komentarzy: