wtorek, 27 września 2011

Wpaść jak śliwka w sos sojowy


Fascynacja sosem Teriyaki .Nie mam pojęcia czemu smakuje mi on śliwkowo .



Czas : 15 minut

Składniki :

3 łyżeczki powideł  śliwkowych
1 śliwka duża ( rengloda lub podobna )
sos sojowy
1/3 szklanki wody
miód
pasta z papryczek chili

Pokroić bardzo drobno wypestkowaną śliwkę , zalać wodą i dusić aż będą miękkie a jeszcze się nie rozpadną . Dodać  powidła śliwkowe i łyżeczkę miodu , pastę z chili  i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku .


Można go podawać jako dodatek do pieczonego drobiu ( np.kaczki ), wędlin , serów , warzyw  lub jako składnik marynaty do mięs , ryb czy drobiu ).




Brak komentarzy: