wtorek, 27 września 2011

Omleciki z makaronu z groszkiem i bazylią


Zawsze mam problem z ugotowaniem odpowiedniej ilości makaronu .Niby wiem ile na porcję - ale potem wydaje mi się , że będzie za mało i dorzucam . Ale nie martwię się tym .Z grubych makaronów robię sałatki , zapiekanki - z cienkich takie omleciki z czym się da ( mogą być również na słodko ).




Czas : 15 minut
Składniki :
1 szklanka cienkiego makaronu ugotowanego ( nitki , pokrojone cienkie spaghetti )
1 jajko
1/3 szklanki groszku konserwowego
2 łyżki mąki
sól
pieprz mielony
2 łyżki pokrojonego szczypioru
2 łyżki pokrojonej bazylii
2 łyżki masła

Jajko roztrzepać dokładnie z mąką

( ,, rózgą ,, lub mikserem ) 

. Wsypać groszek . 

Pokroić szczypior i bazylię . Dodać do ciasta . Zamieszać .Dołożyć pokrojony makaron .Dobrze wymieszać łyżką starając sie by groszek się nie rozpadł .Posolić i posypać pieprzem .

Na  2 patelenkach do jajek sadzonych rozgrzać po łyżce masła i włożyć po pół porcji ciasta .


Smażyć na średnim gazie . Jak poruszone łopatką do przewracania dadzą się przełożyć to zrobić to . Smażyć odwrócone aż spód też będzie rumiany .

Nie potrafię określić ile czasu smażyć - trzeba to zrobić na wyczucie tak jak racuchy .Można je też smażyć podobnie jak racuchy na dużej patelni . Kładziemy wtedy łyżką placki na rozgrzany tłuszcz i smażymy .

Brak komentarzy: