Jak trafię w sklepie to kupuję tańsze żeberka wieprzowe ( te tzw. końcówki ) i robię z nich sos do kluch lub innych dań mięsnych na zapas .Jest bardzo smaczny , nie ma przy nim za dużo pracy .Porcjuję potem i zamrażam.
Czas : 1 godzina
Składniki :
30 dag żeberek ( końcówek )
3 cebule
olej ( używam z pestek winogron )
sól
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki powideł śliwkowych
1 Bulionetka pieczeniowa Knorra ( można użyć innej , lub maggi czy przyprawy do zup - byle doprawić )
2 szklanki wody
Żeberka umyć , pokroić ( rozrąbać ) na małe kawałki .Cebulę usiekać w drobną kostkę .
Utrzeć pastę przyprawową z 4 łyżek oleju , pieprzu , papryki .
Dodać powidła . Wymieszać .
Natrzeć dobrze pastą żeberka i zostawić na godzinę .
Na głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i układać na nim kawałki żeberek. Obsmażyć przewracając na rumiano.
Posypać mięso posiekaną cebulą . Zamieszać i smażyć razem pod przykryciem aż cebula zmięknie.
Zalać wodą ( jeśli patelnia jest za płytka to przełożyć do garnka .Dorzucić Bulionetkę
. Dusić pod przykryciem pilnując by woda nie odparowała za mocno ( jak trzeba to uzupełniać ) ok. godziny .
Wyjąć łyżką cedzakową kawałki żeberek
i na gorąco usunąć z nich kawałki kości i chrząstek .
Mięso włożyć do sosu .Doprawić do smaku .
Ja już nic więcej z nim nie robię w tej fazie - to znaczy nie zagęszczam i nie dodaję śmietany bo to jest baza .
Można go rozdrobnić malakserem lub blenderem . Można lekko zaciągnąć mąką i podawać do kopytek, klusek na parze , kaszy .
Można brać kilka łyżek takiego sosu i dodawać do niego np. czerwone wino , musztardę , koncentrat .
Jest doskonały do kotletów mielonych , klopsa , pieczeni w rękawie foliowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz