wtorek, 4 października 2011

Carrot juice + honey


A w zasadzie + Manuka. Zaczynam kurację wzmacniającą dla Mamy przed jesienno-zimowymi szarugami . Będą to świeże soki warzywne lub owocowe , wzmacniane miodami . Będę używać na przemian różne rodzaje miodów - zaczynam od najcenniejszego czyli Manuki .
Czas : 10 minut
Składniki :
2 duża marchewki
1/4   cytryny
1 pełna  łyżeczka Manuki
1/4 szklanki wody

Umyć i obrać marchew . 

Z cytryny ściąć skórkę pozostawiając kawałki ( tak ok 1/4 powierzchni ).

Przepuścić marchew i cytrynę ( z tymi pozostawionymi kawałkami skórki ) przez sokowirówkę .

Manukę rozpuścić w wodzie i dodać do soku .Pić na świeżo .
Dekorację zrobiłam z paseczków marchewki ściętej obieraczką ,

zwiniętej i spiętej wykałaczkami i listków mięty .

Z tych proporcji wychodzi 1 porcja soku .
Można dodać innego miodu zamiast Manuki .

 Manuka to  specyficzny rodzaj miodu robiony przez pszczoły z rosnącej tylko w Nowej Zelandii  rośliny o tej nazwie . Jest samoistnym środkiem septycznym i bakteriobójczym , ma w składzie naturalne antybiotyki . Podaję bliskim ( i sobie  ) profilaktycznie po łyżeczce .

Tu możecie zobaczyć oryginał  Miód Manuka 

i poczytać o roślinie Manuka 

Brak komentarzy: