piątek, 7 października 2011

Halibut w marynacie mandarynkowej


Lekko owocowy smak marynaty służy halibutowi.


Czas : 15 minut + macerowanie

Składniki :

4 małe filety z halibuta ( bez skóry )
2 cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich )
2 duże mandarynki - sok
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
sól
pieprz  kolorowy grubo mielony
mąka
1/3 kostki masła

Filety halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać sokiem z cytryny, mandarynek, olejem . .Zostawić na minimum 1 godzinę . Wyjąć i osuszyć . Posolić i posypać pieprzem mielonym . Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim na rumiano  z obu stron halibuta  .


Podawać z sałatą z dresingiem mandarynkowym .



Brak komentarzy: