piątek, 7 października 2011

Tilapia prawie po tajsku


Smaki tajskie goszczą u mnie bardzo często . A ryba w takim aromatycznym sosie kusi smakiem, kolorem i zapachem .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 kawałki fileta z tilapii ( pangi lub innej białej ryby bez skóry )
mąka
kurkuma
curry
olej z pestek winogron
1/4 czerwonej papryki
1/4 zielonej papryki
1/3 białej części pora
2 listki suszonego Kafiru
sól
cukier
mielona papryka
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki pokrojonego w paski konserwowego bambusa
Sos Słodko-Kwaśny Tao-Tao
Sos Chili z ananasem Tao-Tao
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Rybę skropić sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju i 1/2 łyżeczki kurkumy  i 1/4 łyżeczki curry ) .Macerować 30 minut. Wyjąć i osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi . Mąkę ( na 2 porcje ok. 1/2 szklanki ) zmieszać z 1 łyżeczką kurkumy ( ostrożnie bo barwi ręce ). Rybę dobrze obtoczyć w mące z kurkumą . Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na złoto ( w dosłownym tego słowa znaczeniu - ryba przez kurkumę robi sie pomarańczowo złota ) .
W czasie kiedy ryba się maceruje pokroić por w pół plasterki , papryki w paski . Na 2 łyżkach oleju zeszklić por . Dorzucić papryki i odsączony i pokrojony w paseczki bambus , listki Kafiru .Smażyć mieszając 3 minuty . Zalać wodą i dusić 10 minut. Dodać po 1 łyżeczce sosów Tao-Tao , szczyptę curry, szczyptę cukru . Doprawić sos do smaku wg upodobania ( mniej lub bardziej ostry sosami Tao-Tao i mieloną papryką ) . Mąkę ziemniaczaną rozrobić w łyżce zimnej wody i zagęścić sos .
Usmażoną rybę skropić 2 łyżkami wody - przykryć i sprawić by zaparowała .
Podawać obłożoną sosem ( obłożoną a nie w sosie - po prostu ładniej wygląda i nie rozpada się ) z ryżem .

Brak komentarzy: