piątek, 21 października 2011

Halibut z kolorowym Tagliatelle i sosem serowym


Ciekawe zestawienie smaków i kolorów .


Czas : 45 minut

Składniki :

2 większe lub 4 mniejsze czyste filety z halibuta( bez skóry i ości )
Sól
Pieprz zielony ( może być inny też )
Sok z cytryny
5 dag kremowego serka topionego –śmietankowego
½ szklanki śmietanki 18 %
Mąka
Masło
2 łyżki oleju
2 garści kolorowego makaronu Tagliatelle ( barwionego szpinakiem i pomidorami )

Zrobić macerat z łyżki oleju, 1 łyżki soku z cytryny , szczypty soli , szczypty mielonego pieprzu zielonego .Wymieszać , polać rybę i zostawić na 30 minut w lodówce .
Nastawić osoloną z łyżka oleju  wodę na makaron .
W garnuszku rozpuścić łyżkę masła , dodać pokruszony  serek i śmietankę . Gotować na bardzo małym gazie aż serek się rozpuści . Zaciągnąć rozrobioną w odrobinie zimnej wody 1 łyżeczką mąki . Doprawić sokiem z cytryny , mielonym pieprzem .
Do gotującej się wody wrzucić makaron i ugotować al. dente .Odcedzić .Włożyć do sosu , wymieszać .
Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła z łyżką oleju .Rybę odsączyć z maceratu , obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na maśle z obu stron ( nie przejmować się tym , ze masło się pieni w trakcie smażenia – rybka nabierze lekko orzechowego posmaku ).
Podawać kładąc na talerzu porcję Tagliatelle z sosem , a na nim porcje ryby .Do tego osobno surówka np. z pomidorów z ziołami . 

Brak komentarzy: