piątek, 28 października 2011

Halibut z owocowej marynaty


Halibut sam z siebie jest pyszny ale ta marynata to strzał w 10-kę .


Czas : 15 minut ( + czas na marynowanie )

Składniki :

2 dzwonka halibuta
sok z 1 cytryny
3 łyżeczki konfitury morelowej ( kwaskowatej )
szczypta soli
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
olej do smażenia
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Zmieszać sok cytrynowy z konfiturą , pieprzem i solą i zalać tym ułożone w pojemniku dzwonka halibuta . Zostawić w lodówce na 2 godziny ( w tym czasie przewracać dzwonka by dobrze przeszły marynatą ).Wyjąć z marynaty i osuszyć . Obtoczyć w mące i strzepnąć jej nadmiar . Na patelni rozgrzać olej ( sporo ) i na gorący kłaść rybę . Smażyć na rumiano ze wszystkich stron . W ostatniej fazie smażenia dodać masło .

Podałam z pierogami z kapustą ( zamiast ziemniaków i surówki ) .Ryby lubią kapustkę .A  pierożki mam zawsze w zapasie .


Halibut tak przyrządzony jest pyszny . Eksperymentowałam już z różnymi marynatami – ta jest fantastyczna .Nie wiem jak by się sprawdziła przy innej rybie ale do Halibuta- super. 

Brak komentarzy: