Halibut sam z siebie jest
pyszny ale ta marynata to strzał w 10-kę .
Czas : 15 minut ( + czas na
marynowanie )
Składniki :
2 dzwonka halibuta
sok z 1 cytryny
3 łyżeczki konfitury morelowej
( kwaskowatej )
szczypta soli
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
olej do smażenia
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Zmieszać sok cytrynowy z
konfiturą , pieprzem i solą i zalać tym ułożone w pojemniku dzwonka halibuta .
Zostawić w lodówce na 2 godziny ( w tym czasie przewracać dzwonka by dobrze przeszły
marynatą ).Wyjąć z marynaty i osuszyć . Obtoczyć w mące i strzepnąć jej nadmiar
. Na patelni rozgrzać olej ( sporo ) i na gorący kłaść rybę . Smażyć na rumiano
ze wszystkich stron . W ostatniej fazie smażenia dodać masło .
Podałam z pierogami z kapustą (
zamiast ziemniaków i surówki ) .Ryby lubią kapustkę .A pierożki mam zawsze w zapasie .
Halibut tak przyrządzony jest
pyszny . Eksperymentowałam już z różnymi marynatami – ta jest fantastyczna .Nie
wiem jak by się sprawdziła przy innej rybie ale do Halibuta- super.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz