Jesienna zupka jarzynowa to eksplozja smaków .
Składniki :
1 wędzone udko z kurczaka
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
6 brukselek
1/2 świeżej papryki
1 spory pomidor
1 średni ogórek
1 mała cebulka
1/2 białej części pora
3 średnie ziemniaki
1 średnia marchew
1/2 średniej pietruszki
1/2 kalarepki
2 kostki bulionu drobiowego
1/2 szklanki śmietanki słodkiej 18 %
1/2 szklanki pokrojonego koperku
1 szklanka ugotowanej ,, Zielonej zacierki "
pieprz mielony do smaku
6 szklanek wody
Udko z kurczaka przekroić na pół . Pokroić warzywa tak jak lubimy ( ja kroję : ziemniaki w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę i por w piórka, ogórek w pół plasterki, kalarepę w słupki, pietruszkę w drobną kostkę, paprykę w paseczki, brukselki w ćwiartki, pomidor bez skórki w dużą kostkę ). Włożyć warzywa, kurczaka , kostki bulionowe do garnka i zalać wodą . Gotować ok 1 godziny pod przykryciem ( gdyby wody za dużo odparowało dolać ) . Wyjąć mięso , obrać ze skórek, chrząstek i kości i rozdrobnione dodać do zupy. Wrzucić zacierkę , wlać śmietankę , wsypać koper . Doprawić do smaku mielonym pieprzem . Chwilę dusić na małym gazie .
Zacierkę robię sobie wcześniej na zapas i trzymam albo ususzoną albo już ugotowaną w zamrażarce . Można ją też gotować bezpośrednio w zupie .
Przepis na zacierkę : ,, Zielona zacierka - koperkowa"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz