Doskonały dodatek do sosów.
Czas ;1 godzina
Składniki :
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
mąka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, lekko posolić .Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , formować z nich wałeczek( na wysypanej mąką stolnicy lub blacie ) , lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka. Wielkość kopytek zależy od upodobania – jedni wolą bardzo drobne drudzy duże . Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną .z 1 łyżką oleju. Można podawać na świeżo lub podsmażać po ostudzeniu na rumiano.
3 komentarze:
klasyka, uwielbiam, szczególnie te niezdrowo odsmażone na maśle!
Pozdrawiam
Monika
Uwielbiam :) Tylko coś nie mam talentu do ich robienia - zawsze sypie dużo więcej mąki, a i tak się lepią niemiłosiernie podczas robienia, choć w smaku wychodzą smaczne :( Może jakieś rady?
Zrób dokładnie tak jak napisałam - podziel ciasto na 4 . I odmierz tyle mąki objętościowo ile odjęłaś ziemniaków . Wyrób ciasto . I potem posyp blat mąką i wałkuj na tym kawałki ciasta .Ręce musisz mieć zawsze dobrze omączone bo inaczej ciasto się lepi . Jak trzeba płucz ręce , osuszaj i znów wsadzaj w mąkę żeby nie kleiło się do rąk .
Prześlij komentarz