poniedziałek, 10 października 2011

Kotlety schabowe zapiekane pod mozzarellą


Jeśli trzeba przygotować obiad wcześniej a potem tylko podgrzać – to ten pomysł jest znakomity.




Czas : 45 minut



Składniki :



2 kotlety schabowe bez kości

1 jajko

bułka tarta

sól

pieprz mielony

smalec do smażenia

Mozzarella ( ja użyłam małych kulek w zalewie słonej–4 sztuki przekrojone na połówki )

2 łyżeczki płatków migdałowych

1 łyżeczka oregano



Kotlety lekko rozklepać , posolić i popieprzyć . Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złocisto z obu stron na rozgrzanym smalcu. Ułożyć kotlety w foremce do zapiekania . Na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli .Posypać płatkami migdałów i oregano. Rozgrzać piekarnik do 200 C .Wstawić foremkę z kotletami i zapiekać aż mozzarella się roztopi i lekko zrumieni ( kilka minut by kotlety za bardzo nie wyschły )



Podawać z podsmażonymi na rumiano ziemniakami .

Brak komentarzy: