poniedziałek, 10 października 2011

Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi


Robię przy okazji na wywarze jakąś zupę , lub gotuję golonki w rosole .



Czas : 1,5 godziny

Składniki :

2 małe golonki z indyka
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
kawałek pora
1 cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 kostka bulionu z indyka ( lub drobiowego )
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
sól
chrzan Wasabi

Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie , liście laurowe i kostkę bulionową . Zalać woda tak by zakryła mięso . Gotować przez ok. godzinę  do chwili gdy golonki będę  miękkie ( mięso ma odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę , krem - ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ). Rozprowadzić ½  szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze chrzanu .


Podawać z ryżem lub ziemniakami i np. z gotowaną marchewką z wywaru.
Wywar z gotowania golonek użyć na zupę .


Brak komentarzy: