O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 17 października 2011

Kurczak faszerowany z jabłkiem


Synowa ( Justynka )  jest ,,uparta " - jak zamawia obiadek to ma być farsz ,,otoczony kurczakiem ( z założeniem , ze farsz jest dla niej , a kurczakiem mogą sie podzielić inni )
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 kurczak
15 dag wątróbki drobiowej
15 dag pieczarek
1 jajko
6  łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki- pokrojonej
sól
 pieprz mielony
majeranek
2 łyżeczki papryki mielonej papryka mielona
maggi w płynie
7 łyżek bułki tartej
2 łyżki miodu


Umyć i osuszyć kurczaka. Obciąć kuperek

i cienkie części skrzydełek .

Pokroić drobno pieczarki

i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju.

Wątróbkę oczyścić i usmażyć na pozostałym oleju .


Pokroić drobno natkę pietruszki.

Usmażoną wątróbkę rozetrzeć widelcem na miazgę . 

Obrać jabłko - usunąć gniazda nasienne . Pokroić w grubszą kostkę .

Przygotować farsz z natki , wątróbki , pieczarek , jajka ,  ( dodając olej na którym smażyła się wątróbka i pieczarki ), masła  . Doprawić do smaku majerankiem , maggi w płynie , mielonym pieprzem , szczyptą soli . Dołożyć jabłko.

 Wymieszać dobrze farsz  wsypują bułkę tartą 

Nadziać kurczaka .

Spiąć wykałaczkami , zszyć  i zawiązać nóżki .

Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , miodu , 1 łyżeczki maggi i 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu .

Natrzeć marynatą kurczaka i zostawić na godzinę .

Ułożyć w szkle żaroodpornym . Wstawić do piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C i piec godzinę od ustalenia się temperatury .Po upieczeniu wyjąć  ze szkła żaroodpornego by łatwiej było kroić .Usunąć wykałaczki i nici .

Nożycami do cięcia drobiu pokroić na porcje ( ćwiartki lub wg potrzeby ) .

Pociętego na porcje kurczaka ułożyć z sosem od pieczenia w szerokiej - głębokiej patelni ( ja zrobiłam to w patelni Delimano Dry Coker ) i podgrzać .

Układać na półmisku lub talerzach dekorując .

Sos podać osobno ( można dołożyć kilka łyżek masła i skropić maggi w płynie - zagotować ) . Do tego ryż na sypko i surówka . U mnie najbardziej lubią z mizerią i jako drugą sałatą ze śmietaną .Dla młodszych wnuków robię gotowaną marchewkę .

Brak komentarzy: