poniedziałek, 3 października 2011

Mielone w sosie borowikowym z zupki


Podaję przepis tak jak robi sie to danie od początku , ale zazwyczaj wykorzystuję po prostu już gotowe usmażone kotleciki które mam zamrożone na zapas ( tak samo mam w zapasie usmażone pieczarki ) .Wtedy dorabiam tylko szybki sos borowikowy i duszę w nim kotleciki . Obiad jest gotowy w 10 minut .
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego mieszanego ( wieprzowo-wołowe )
1 jajko
1 cebula
bułka tarta
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
maggi w płynie
sól
pieprz mielony
1 Mini kostka Pietruszka Knorra
garść  świeżych listków natki pietruszki
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
4 duże  pieczarki
1  ,,Zupa borowikowa z cebulką " Knorra
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
1/2 szklanki wody

Cebulkę pokroić  drobno i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju .Usiekać natkę .Mięso, jajko , cebulę , 5 łyżek bułki tartej , rozkruszoną mini kostką Pietruszka , majeranek , 2 łyżki wody, natkę pietruszki  - wymieszać .


Doprawić  maggi , solą , pieprzem . Uformować małe kotlety ( wychodzi 8-10 sztuk ) .Panierować w bułce tartej .

Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron .

Pieczarki pokroić   i smażyć na 3 łyżkach  oleju na rumiano -w ostatniej fazie smażenia dodać masło   


. Na patelnię wlać śmietankę i wodę - zagotować . Przelać do garnuszka - wsypać zupę borowikową 

- dobrze rozmieszać. Włożyć kotlety  i dusić na bardzo małym gazie ok. 10 minut .

Podałam z gotowymi kupnymi kopytkami ( też mam albo swoje robione albo kupne sprawdzonej firmy w zapasie ) i surówką . Mnie smakują też z kaszą albo z szerokim makaronem Tagliateelle .

4 komentarze:

Smaczna Pyza pisze...

smakowicie - też w ten sposób wykorzystuję zupę grzybową :-)

babcia1 pisze...

i znów następna pychotka...

babcia1 pisze...

i znów następna pychotka...

Anonimowy pisze...

Napewno pyszne danie.