czwartek, 13 października 2011

Omlet dla Buni



Uwielbiam omlety .Mogą być ze wszystkim - zależy co akurat jest w domu lub na co jest sezon .Jedno jest pewne - jak są w nim pieczarki to już mi pachnie z daleka . Zrobiłam 1 większy na dwie małe porcje . Normalnie to 3 jajka to na taki konkretny ( męski ) omlet.




Czas : 20 minut

Składniki :

3 jajka
5 dag wędzonki
3 średnie pieczarki
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła ( dałam pietruszkę , melisę , miętę i szczypiorek)
przyprawa ,, Kolorowe zioła do sałatek " Kamis ( sa tam również jadalne kwiaty )


Pokroić w cienkie plasterki wędzonkęi obsmażyć na rumiano wytapiając tłuszcz . Zdjąć z patelni odsączając .

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na  wytopionym z wędzonki tłuszczu .Zdjąć z patelni .

Usiekać zioła . 

Jajka wbić do miseczki

i dobrze roztrzepać - lekko posolić  .

Na patelni do omletów roztopić masło .

Wlać masę jajeczną i podgrzewać bez mieszania na małym gazie aż spodnia warstwa się zetnie .

Ułożyć na pół płynnej wierzchniej warstwie wędzonkę , pieczarki

, część ziół i dosmażać .

Kiedy wierzch będzie już prawie ścięty przewrócić przykrywając drugą patelnią ( natłuszczoną ) lub talerzem z którego zsuwamy z powrotem na patelnie omletową i dopiec .
Posypać resztą ziół , przyprawą zioła ogrodowe i pieprzem 

.Delikatnie zawinąć część omlety w rulon i zsunąć całość na półmisek.

Podawać natychmiast gorący .

Brak komentarzy: