piątek, 14 października 2011

Łosoś miodowy z figami w Teryiaki


Ryby marynowane w różnorakich marynatach to mój ,, konik ,, .Słodko pikantne smaki szczególnie w połączeniu z owocowymi smakami bardzo nam odpowiadają .

Czas : 1 godzina

Składniki :

2 steki z łososia
1/2  cytryny
2 łyżki miodu
1/4  łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu
sól
2 łyżki mąki
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
2 łyżki sosu Teryiaki
2 świeże figi

Umyte i osuszone  steki ułożyć w zamykanym pojemniku .Zrobić marynatę z soku z cytryny, 2 łyżek oleju ,2 łyżeczek miodu, 2 łyżek sosu Teryiaki , pieprzu .

Zalać rybę i zostawić na 30 minut w lodówce .

Obetrzeć marynatę i osuszyć steki papierowymi ręcznikami kuchennymi , posolić .

Oprószyć mąką .

Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść steki . Smażyć na rumiano z obu stron dodając w ostatniej fazie smażenia masło .

Figi umyć i przekroić na ćwiartki .Włożyć w marynatę z łososia . Po usmażeniu łososia na patelnię dodać figi i chwile obsmażyć - tak by  przeszły smakiem a nie rozpadły się .

Przed podaniem posypać rybę i figi grubo mielonym pieprzem .

Brak komentarzy: