Postawiłam na paprykowy smak rolad i sosu - coś jak skrzyżowanie tradycyjnych rolad z leczo .
3 grube kotlety z szerokiego schabu
3 paski marynowanej papryki
3 paski skórki z razowca
3 kawałki suszonych grzybów
3 płaskie łyżeczki ketchupu
3 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu )
1 duża świeża papryka ( lub odpowiednio pokrojona w paski mrożona )
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
3 cebule
5 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
1 kostka bulionu wołowego
maggi w płynie
2 szklanki wody
mąka
Kotlety lekko stukać tłuczkiem do mięs przez folię spożywczą na szerokie płaty ( kładę na jednym kawałku i przykrywam drugim - mięso się nie porozrywa)
. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut ułożone jeden na drugim
Przyszykować po 3 paseczki papryki konserwowej , razowca, cebulki, wędzonki .Kotlety posypać pieprzem , papryka . Posmarować ketchupem .Na każdy płat kłaść kawałek boczku, pasek papryki konserwowej , pasek cebuli, kawałek skórki od chleba , grzybek suszony .
Zwinąć rolady zakładając najpierw dolny i górny brzeg tak by zabezpieczyć farsz przed wypadaniem
, a potem rolując mięso .Związać rolady nicią do mięs tak by przy obróbce nie rozpadły się .
Oprószyć z wierzchu papryka mieloną .Skropić maggi w płynie .
Na patelni rozgrzać olej . Smażyć rolady na rumiano ze wszystkich stron pod koniec dodać masło .
Pokroić cebule ( drobno ) i papryki ( w paski ) .Wsypać do garnka z grubym dnem .Na cebuli z papryką przełożyć z patelni rolady razem z tłuszczem na którym się smażyły . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem .Wlać resztę wody .Wrzucić kostkę bulionu wołowego .
Przykryć pokrywką i dusić na małym gazie 1 godzinę ( lub trochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ).
Wyjąć rolady i usunąć nici .
Doprawić sos do smaku ( maggi , papryka mielona , pieprz ) i zagęścić mąką jeśli trzeba - włożyc roladki i podgrzać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz