Pachnąca , smaczna , aromatyczna . Po prostu pycha .
Składniki :
1 polędwica wieprzowa ( ok. 35 dag )
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
4 łyżki masła klarowanego
0,5 szklanki Tokaju
3/4 szklanki wody
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1 listek laurowy
4 ziarna jałowca
1 łyżka oleju z pestek winogron
1/2 grubo mielonego pieprzu
Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski .
Zrobić marynatę z 1 łyżki miodu , łyżki oleju ,pieprzu , musztardy .
Natrzeć mięso i odłożyć na godzinę .
Spleść w warkocz i zawiązać nicią do mięsa .
Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć polędwicę na rumiano z obu stron .
Podlać Tokajem ,, wodą , wrzucić listek laurowy i ziele angielskie .
Dusić ok. godziny aż polędwica będzie miękka , a Tokaj i woda odparują pozostawiając nie więcej niż 1/2 szklaki płynu .
Wlać śmietankę, dołożyć łyżkę miodu i dusić aż śmietanka się zgotuje , a sosu będzie ok. 3/4 szklanki . Doprawić sos do smaku .
Ja smażyłam i dusiłam na patelni ceramicznej Delimano Dry Coker więc nie było problemu z odparowywaniem sosu - jeśli używa się normalnej patelni proponuję po obsmażeniu przełożyć mieso do garnka , na patelnię wlać wodę - zagotować i przelać do mięsa - dodać Tokaj i dusić przy lekko uchylonej pokrywce .
Podałam z paprykami faszerowanymi kapustą i tak kiszonymi ( kupne - pycha )
3 komentarze:
sliczna polędwiczka, juz czuje ten aromat - zapisuje...
..zawsze z ciekawością zaglądam najpierw na garnek a potem tutaj:-) bardzo fajny blog i inspiracja w trudnej decyzji pt. "co dzisiaj na obiad?". Ja tez pisuję ale na zupełnie inny temat (garnek - elvira3, www.podrozebliskieidalekie.blogspot.com).
musi byc pyszna. swietna receptura wykonania :)
Prześlij komentarz