środa, 26 października 2011

Polędwica wieprzowa w Tokaju


Pachnąca , smaczna , aromatyczna . Po prostu pycha .




Czas : 2 godziny

Składniki :

1 polędwica wieprzowa ( ok. 35 dag )
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
4 łyżki masła klarowanego
0,5 szklanki Tokaju
3/4 szklanki wody
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1 listek laurowy
4 ziarna jałowca
1 łyżka oleju z pestek winogron
1/2 grubo mielonego pieprzu


Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski .

Zrobić marynatę z 1 łyżki  miodu , łyżki oleju ,pieprzu , musztardy .

Natrzeć mięso i odłożyć na godzinę .

Spleść w warkocz i zawiązać nicią do mięsa .

Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć polędwicę na rumiano z obu stron .

Podlać Tokajem  ,, wodą ,  wrzucić listek laurowy i ziele angielskie .

Dusić ok. godziny  aż polędwica będzie miękka , a Tokaj i woda odparują  pozostawiając nie więcej niż 1/2 szklaki płynu  .
Wlać śmietankę, dołożyć łyżkę miodu  i dusić aż śmietanka się zgotuje , a sosu będzie ok. 3/4 szklanki  . Doprawić sos do smaku .

Ja smażyłam i dusiłam na patelni ceramicznej  Delimano Dry Coker więc nie było problemu z odparowywaniem sosu - jeśli używa się normalnej patelni proponuję po obsmażeniu przełożyć mieso do garnka , na patelnię wlać wodę - zagotować i przelać do mięsa - dodać Tokaj i dusić przy lekko uchylonej pokrywce .
Podałam z paprykami faszerowanymi kapustą i tak kiszonymi ( kupne - pycha )

3 komentarze:

bijana pisze...

sliczna polędwiczka, juz czuje ten aromat - zapisuje...

elvira pisze...

..zawsze z ciekawością zaglądam najpierw na garnek a potem tutaj:-) bardzo fajny blog i inspiracja w trudnej decyzji pt. "co dzisiaj na obiad?". Ja tez pisuję ale na zupełnie inny temat (garnek - elvira3, www.podrozebliskieidalekie.blogspot.com).

Szana pisze...

musi byc pyszna. swietna receptura wykonania :)