Delikatne , aromatyczne danie.
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 duże papryki ( takich na ok. 10 cm wysokości i takim samym
przekroju )
2 średniej wielkości cebule
30 dag piersi z kurczaka
1/3 szklanki kuskusu
1/2 szklanki wrzącej wody
3 łyżki pokrojonego koperku
1 łyżka masła
1 jajko
1/3 płaskiej łyżeczki soli
1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
mielonego
Mięso zmielić . Cebulę drobno
pokroić i zeszklić na maśle. Kuskus zalać w miseczce wodą . Wymieszać mięso ,
cebulę , kuskus, jajko, koper, sól, pieprz- wyrabiając dokładnie.
Z papryk ściąć góry z ogonkiem.
Delikatnie usunąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić ścianek papryk .Ze
ściętych wierzchów wykroić małym nożykiem zielony środek , tak by powstała
obręcz. Papryki nadziać farszem . Przykryć wierzchami. Ułożyć w wysokim
pojemniku parowaru .Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 30 minut
i tyle gotować papryki.
Ładnie wygląda jeśli użyje się
różnokolorowych papryk ( np. żółte i czerwone, lub zielone )
Osobno podać sos pomidorowy
lub koperkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz