poniedziałek, 31 października 2011

Pulpety z gotowanego kurczaka


Delikatne danie na dietę lub dla dzieci
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1, 5 szklanki obranego ze skórek , kości i chrząstek ugotowanego mięsa z kurczaka ( najlepiej z udek )
2 ugotowane marchewki
1/2 ugotowanej pietruszki
kawałek ugotowanego selera
kasza manna
sól
maggi
Zmiksować w malakserze mięso i warzywa . Wymieszać . Doprawić solą i maggi . Dosypać kaszkę mannę ( na każdą czubatą łyżkę masy mięsno warzywnej dać 1 płaską łyżeczkę manny ) .Uformować pulpety . Gotować 2 minuty na wywarze w osolonej wodzie ( na małym gazie by pulpety się nie rozpadły ) . Wywar z gotowania użyć na zupę .
Pulpety podawać z zupie lub sosie z ziemniakami lub ryżem . Można też podawać sam pulpet na gorąco  lub zimno .Można zalewać galaretą lub po ostudzeniu z zimnymi sosami np. chrzanowym jako przekąskę .



Brak komentarzy: