niedziela, 16 października 2011

Ryż na sypko - przepis dla wnuka :


Przez przypadek trafiłam na plik przepisów które pisaliśmy z wnukiem Wojtkiem kiedy zaczynał swoją przygodę w kuchni . Przepis musiał być prosty , wykonalny dla 11-to latka .Najlepiej w punktach . W pierwszej chwili chciałam już te przepisy usunąć bo Wojtuś dawno sam gotuje - ale pomyślałam , ze przecież jest jeszcze kilkoro ,, młodzieży ,, która może zechcieć pójść w jego ślady .( Kaziu, Maksiu, Karolinko, Kubuś , Szymuś i Leonek - to dla Was - Ania i Kamil to już innych mogą uczyć )

Ilość : 4 porcje

Czas : 30 minut

Składniki :
3 woreczki ryżu ( kupić ryż na którym pisze paraboliczny albo długo ziarnisty )
2 kostki bulionowe ( z drobiu najlepiej Knorra  )

1)     w garnku zalać ryż dużą ilością wody ( ok. 2 litry )
2)     dodać kostki bulionowe
3)     gotować 30 minut od zagotowania wody
4)     wyłączyć gaz i zestawić ostrożnie garnek do zlewu
5)     trzymając rączki garnka przez łapki wylać wodę z torebkami ryżu do zlewu
6)     garnek odstawić na bok
7)     ryż zostawić w zlewie kilka minut aż odcieknie
8)     woreczki ostrożnie wyjąć widelcem lub łyżką cedzakową do miski
9)     rozciąć woreczki i wysypać ryz do miski
10) podzielić ryż na porcje
11) można ryż nakładać łyżką do lodów ( takie kuleczki )

Brak komentarzy: