piątek, 7 października 2011

Ryż paprykowy


Jeszcze jedna wersja ryżu . Doskonała do dań z kurczaka , ryby lub innych dań .
Czas : 30 minut

Składniki : 10 dag ryżu parabolicznego
                    1 łyżka masła
                    2 łyżki oleju z pestek winogron
                    1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki świeżej
1 łyżka drobno pokrojonej żółtej papryki świeżej
1 łyżka drobno pokrojonej papryki zielonej
                    1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub 1 Bulionetka drobiowa Knorra )
                    3 szklanki wody

W rondlu rozgrzać oliwę z masłem . Wsypać paprykę i ryż i smażyć przez chwilę . Wymieszać . Wlać wodę i wrzucić kostkę bulionową . Dusić ryż mieszając od czasu do czasu aż całkowicie wchłonie wodę ( na średnim gazie – ma być miękki ).Garnek zawinąć w koc i zostawić na 30 minut by ryż był zupełnie sypki .

Brak komentarzy: