Jeszcze jedna wersja ryżu . Doskonała do dań z kurczaka , ryby lub innych dań .
Czas : 30 minut
Składniki : 10 dag ryżu parabolicznego
1 łyżka masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki świeżej
1 łyżka drobno pokrojonej żółtej papryki świeżej
1 łyżka drobno pokrojonej papryki zielonej
1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub 1 Bulionetka drobiowa Knorra )
3 szklanki wody
W rondlu rozgrzać oliwę z masłem . Wsypać paprykę i ryż i smażyć przez chwilę . Wymieszać . Wlać wodę i wrzucić kostkę bulionową . Dusić ryż mieszając od czasu do czasu aż całkowicie wchłonie wodę ( na średnim gazie – ma być miękki ).Garnek zawinąć w koc i zostawić na 30 minut by ryż był zupełnie sypki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz