Dwa w jednym . Bardzo lubię zarówno zupę rybną jak i kuchnię tajską . A od tego już tylko krok by poeksperymentować .
Czas : 45 minut
Składniki :1 dzwonko z łososia
1 ½ kostki bulionu rybnego Knorra
3 porcje makaronu ryżowego wstążki
1 zielona papryczka chilli
3 plasterki ananasa z syropu
½ czerwonej papryki konserwowej
garść usiekanej w paseczki sałaty lodowej
2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
1 łyżeczka zielona pasty chilli
2 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki oleju sezamowego
3 szklanki wody
Zagotować wodę z kostką bulionową . Włożyć umyte dzwonko łososia. Gotować 15 minut. Wyjąć , pozbawić ości i skóry. Mięso rozdrobnić . Na oliwie obsmażyć przez 3 minuty sałatę , paprykę chilli, paprykę konserwową , ananas , wrzucić do wywaru . Gotować 5 minut. Dodać mięso z łososia . Zupę doprawić przyprawami i mlekiem kokosowym . W osobnym garnku zagotować wodę , wrzucić do niej makaron ryżowy, zestawić z gazu, przykryć i trzymać we wrzątku 5 minut. Odcedzić . Na talerzach układać porcje makaronu , zalewać zupą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz