piątek, 7 października 2011

Tajska wariacja na temat zupy rybnej


Dwa w jednym . Bardzo lubię zarówno zupę rybną jak i kuchnię tajską . A od tego już tylko krok by poeksperymentować .

                        Czas : 45 minut

Składniki :1 dzwonko z łososia
                  1 ½  kostki bulionu rybnego Knorra
                  3 porcje makaronu ryżowego wstążki
                  1 zielona papryczka chilli
                  3 plasterki ananasa z syropu
                  ½ czerwonej papryki konserwowej
                 garść usiekanej w paseczki sałaty lodowej
                 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
                 1 łyżeczka zielona pasty chilli
                 2 łyżki  mleka kokosowego
                 2 łyżki oleju sezamowego
                 3 szklanki wody
  
Zagotować wodę z kostką bulionową . Włożyć umyte dzwonko łososia. Gotować 15 minut. Wyjąć , pozbawić ości i skóry. Mięso rozdrobnić . Na oliwie obsmażyć przez 3 minuty sałatę , paprykę chilli, paprykę konserwową , ananas  , wrzucić do wywaru  . Gotować 5 minut. Dodać mięso z łososia . Zupę doprawić przyprawami i mlekiem kokosowym . W osobnym garnku zagotować wodę , wrzucić do niej makaron ryżowy, zestawić z gazu, przykryć i trzymać we wrzątku 5 minut. Odcedzić . Na talerzach układać porcje makaronu , zalewać zupą .

Brak komentarzy: