piątek, 21 października 2011

Śledź Emira


Trochę inna wersja,, Śledzia Sułtana „

Czas : 20 minut

Składniki :4 płaty śledzia w oleju
                   1/3 szklanki cebuli od śledzia w oliwie
                   ½ szklanki rodzynek
                   ¼ szklanki pokrojonych śliwek kalifornijskich
                   3 połówki brzoskwini z syropu pokrojone w drobną kostkę
                   ½ marynowanej papryki pokrojonej w drobną kostkę
                   4 łyżki oliwy
                   4 łyżeczki przecieru pomidorowego
                   1 kostka bulionu rybnego Knorra
                   200 ml wody
                   1 łyżeczka mielonego pieprzu
                   1 łyżeczka mielonej papryki
                   2 łyżeczki cukru

Śledzie pokroić w paseczki ( ok. 0,5 cm grubości ).Na patelni rozgrzać oliwę . Wrzucić rodzynki, śliwki, paprykę marynowaną , brzoskwinie, cebulę , kostkę bulionu rybnego , przyprawy, przecier pomidorowy. Dusić 5 minut. Zostawić sos do ostygnięcia . Chłodnym zalać śledzie i wstawić na 2 godziny do lodówki .

Brak komentarzy: