Zaintrygował mnie ten makaron kształtem .Kupowałam już makarony szpinakowe ale ten jest po prostu rozkoszny . Wygląda jak małe wysuszone listki szpinaku .Zrobiłam w wersji najprostszej z Parmezanem .
Czas : 10 minut
Składniki :
30 dag makaronu szpinakowego - listki
2 kostki Bulionu do ziemniaków, ryżu i makaronu Knorra
4 łyżki masła
5 dag Parmezanu w kawałku
1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
1 przyprawa Mini kostka Czosnek ( najlepiej świeży czosnek 2 ząbki roztarte z odrobiną soli - ale nie miałam akurat czosnku w domu )
pieprz grubo mielony
Zagotować wodę ( ok. 2 litry ) z kostkami bulionowymi . Na wrzątek wrzucić makaron i gotować 8 minut. Odcedzić .
Włożyć z powrotem do garnka . Włożyć masło i przykryć .Utrzeć Parmezan .
Poczekać aż masło się roztopi i wymieszać . Dodać połowę Parmezanu i natki , posypać rozkruszoną mini kostką czosnkową ( lub podsmażyć na łyżce oleju czosnek i wrzucić do garnka ) . Wymieszać.
Podawać na świeżo . Na talerzu posypywać resztą natki i Parmezanu .Doprawić grubo mielonym pieprzem.
Może być dodatkiem do II Dań lub samodzielnym daniem .
Na pewno nie jest to wersja włoska ale tak mi ten makaron smakuje więc czemu nie mam tak robić ?
Makaron jest firmy jeśli dobrze przetłumaczyłam - Młyn Świętej Agaty d" Oneglia - bardzo mi się ta nazwa spodobała - oczywiście każdy inny makaron szpinakowy też może być .
Jeszcze jedno - czemu masło a nie oliwa z oliwek tak jak we włoskiej kuchni ? Po prostu nie znoszę oliwy z oliwek , z kolei makaron z olejem z pestek winogron nie bardzo mi pasował - za to makaron z masłem uwielbiam .Zapewniam , że w tej polskiej wersji jest pyszny .
2 komentarze:
No no juz mam ochotę:-)
O, zachwycałam się tym makaronem w sklepie nie dalej jak wczoraj ;-) a tutaj w takiej smakowitej wersji!
Prześlij komentarz