Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań . By nie
podawać ich ciągle w tej samej postaci proponuję duszenie ich w sosie . Ten sos
powstał na bazie wszystkiego co było pod ręką i okazał się bardzo smaczny .
Czas : 1 godzina
1/2 kg mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowe )
3 cebule
1 jajko
1 czerstwa bułka średniej wielkości
mleko do namoczenia bułki
majeranek
pieprz mielony
ziarenka smaku ( jarzynka lub Vegeta )
bułka tarta do panierowania
smalec do smażenia
10 średnich pieczarek
2 korniszony
2-3 plasterki wędzonki ( lub kawałek kiełbasy)
5 suszonych grzybów
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
1 kostka bulionu wołowego Knorra
½ litra wody
Bułkę namoczyć w mleku . Odcisnąć . Rozdrobnić . 2 cebule
drobno usiekać i usmażyć na złoto . Mięso wyrobić z podsmażoną cebulą , bułką
,jajkiem . Doprawić majerankiem , pieprzem i Ziarenkami smaku . Formować
kotlety ( z tej porcji 12 sztuk ) i panierować je w bułce tartej. Smażyć na
rozgrzanym smalcu na rumiano .
Podsmażyć na rumiano kapelusze i ogonki pieczarek . Suszone
grzyby namoczyć i pokroić w paseczki . 1 cebulę pokroić w ,, piórka „ i usmażyć
na złoto . Korniszony usiekać w słupki . Wędzonkę (lub kiełbasę ) pokroić w
paseczki . Wszystkie składniki : pieczarki, cebulę , grzyby suszone, wędzonkę ,
korniszony, ziele angielskie, jałowiec, ziele angielskie, bulion Knorra zalać
wodą i dusić ok. 20 minut. Włożyć w sos usmażone kotlety i dusić ok. 10 minut.
Doprawić sos do smaku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz