Dawniej jedno z
popularniejszych dań . Dziś trochę mniej gotowane .Występuję w wielu odmianach
. Z sosem chrzanowym, musztardowym, koperkowym lub w rosole .
Czas : 2 godziny
Składniki :
0,5 kości wołowych
4 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
biała część pora
½ selera
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ łyżeczki soli
1 łyżka maggi w płynie
6 średnich ziemniaków
1 litr wody
Umyte kości włożyć do garnka i zalać zimną
wodą, osolić . Gotować 30 minut . Mięso umyć i oczyścić z błon ( ja wolę mięso
chude nie przerośnięte )włożyć do wrzącego wywaru . Wrzucić liście laurowe i
ziele angielskie , dodać 1 łyżkę maggi . Gotować ok. 45 minut . Włożyć warzywa i dalej gotować 15 minut. Po
tym czasie wyjąć kości i włożyć całe ziemniaki. Cały czas gotować aż ziemniaki
będą miękkie. Wyjąć mięso , warzywa , ziemniaki z wywaru . Podawać mięso
obłożone warzywami ( bez cebuli ) i ziemniakami polane odrobiną wywaru . Do
tego podawać chrzan ( Np. chrzanem
jabłkowym ) lub sos chrzanowy .
Wywar z gotowania użyć na zupę
.
Tego by ziemniaki gotować w
wywarze razem z mięsem nauczyła mnie moja Teściowa ( pochodziła z Warszawy ).
Nie wiem czy jest to jej pomysł czy wzięła to z jakiegoś starego przepisu. W
każdym razie tak ugotowane ziemniaki są
bardzo smaczne i pasują do gotowanej wołowiny .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz