sobota, 1 października 2011

Szybki barszcz z żurawiną i Tortellini


Można oczywiście robić na ugotowanym w domu wywarze , ale wszyscy mamy takie dni kiedy nie po drodze nam z gotowaniem a zjedli byśmy coś smacznego . Jest wiele potraw które możemy zrobić wykorzystując to co mamy w domu + pół produkty . Myślę , że wielu z nas ma zawsze w zapasie buraczki tarte  gotowane w słoiczkach ( na surówkę lub zupę ) , konfiturę z żurawiny do mięs , suche Tortellini ( z różnymi farszami ) i buliony w kostkach .
A jak nie macie to polecam takie zapasy . Tu macie najlepszy przykład doskonałej zupki w 15 minut .




Czas : 15 minut
Składniki :
1 szklanka gotowanych tartych buraczków ( nie doprawianych tylko ze szczyptą soli takich jak sie wekuje na zimę )
2 łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
2 łyżki miodu
mielony pieprz do smaku
3 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki lub inny bulion )
30 szt. pierożków Tortellini z grzybami ( lub mięsem )

1 łyżka pokrojonej natki pietruszki ( lub szczypiorku , bazylii czy mięty - to co jest w domu )
Zagotować bulion .Wrzucić do niego pierożki Tortellini i gotować 15 minut ( lub tyle ile jest na opakowaniu ) .Gdy pierożki są miękkie - dołożyć do garnka buraczki i żurawinę . Zagotować.

Doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym i miodem  .
Podawać posypane zieleniną . Można dodać słodkiej śmietanki - jak kto lubi .