sobota, 1 października 2011

Niby giuwecz z indykiem



Giuwecz to taka bułgarska duszonka jednogarnkowa . Odmian nie sposób policzyć . Jest tracki  , guszański, dobrudżański . Ten jest Buniowy :)
Czas : 1,5 godziny

Składniki :
30 dag piersi z indyka
2 czerwone papryki
2 pomidory
4 ziemniaki
1 duża marchewka
1 średni ogórek ( lub pół małej  cukinii )
garstka fasolki szparagowej
1 duża  cebula
1/2 białej części pory
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
przyprawa do zup i sosów w płynie
szczypta cukru
pieprz mielony
papryka mielona
3 szklanki wody
przyprawa kolorowe zioła ogrodowe
przyprawa czerwona czubrica
1 kostka bulionu Rosół z indyka z warzywami


Mięso umyć , osuszyć i pokroić w kostkę .

Posypać odrobiną papryki mielonej i przyprawy kolorowe zioła ogrodowe . Wymieszać .

Na patelni rozgrzać kilka łyżek  oleju i podsmażyć na rumiano.

Obrać warzywa - umyć i pokroić :
-ziemniaki w grubą kostkę

-marchew w talarki

-cebulę w drobną kosteczkę
-por w pół plasterki

 -fasolkę na 3 kawałki

-paprykę w paski

- pomidor w grubą kostkę ( nie obieram ze skórki bo nie przeszkadza mi to )

-ogórek w plasterki


Włożyć wszystkie składniki do dużego garnka i zalać wodą .Dodać łyżeczkę czerwonej czubricy i kostkę bulionową .Dodać resztę oleju . Dusić na małym gazie pod uchyloną przykrywką ok. 1,5 godziny . Płyn powinien się zgotować o połowę .
Gdy duszonka jest już gotowa  -  doprawić ją koncentratem , przyprawami , szczyptą cukru .
Podawać w miseczkach posypaną zieleniną .
Potrawa powinna być pikantna .

Jeśli chodzi o przyprawy - spokojnie można doprawić używanymi przez siebie zamiast czubricy i kolorowych ziół ogrodowych.

Brak komentarzy: