sobota, 15 października 2011

Ziemniaki faszerowane mięsem w sosie grzybowym


Bardzo smaczne danie. Trochę pracochłonne . Ale warte tego .Odmiana ,,Ziemniaków faszerowanych grzybami „.



Czas : 1 godzina

Składniki :
4 duże ziemniaki
6 kapeluszy suszonych grzybów
15 dag mięsa mielonego drobiowego
1 cebula
1 łyżka oleju
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
pieprz mielony
sól
2 łyżki usiekanej natki pietruszki

Ziemniaki obrać . Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia . ( To co zostanie wydrążone zostawić ). Suszone grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki .Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju .Dodać do mięsa .Wymieszać . Doprawić solą i mielonym pieprzem. Napełnić farszem ziemniaki  .Ziemniaki ułożyć płasko na dnie garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone . Zalać wywarem z gotowania grzybów + woda ( ok. 2 szklanek razem ) .Włożyć rozdrobnioną Bulionetkę . Gotować na małym gazie ok. 40 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . Zagęścić sos mąką . Dodać masło i śmietanę .Doprawić sos do smaku .Podawać z  sosem wylanym bezpośrednio przy ziemniakach  lub podanym osobno , posypując zieloną pietruszką .

Brak komentarzy: