Bardzo smaczne danie. Trochę
pracochłonne . Ale warte tego .Odmiana ,,Ziemniaków faszerowanych grzybami „.
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 duże ziemniaki
6 kapeluszy suszonych grzybów
15 dag mięsa mielonego
drobiowego
1 cebula
1 łyżka oleju
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 Bulionetka drobiowa Knorra (
lub inna przyprawa do zup )
pieprz mielony
sól
2 łyżki usiekanej natki
pietruszki
Ziemniaki obrać . Łyżeczką
wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia . ( To co
zostanie wydrążone zostawić ). Suszone grzyby namoczyć i ugotować w małej
ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki .Cebulę drobno pokroić i
zeszklić na łyżce oleju .Dodać do mięsa .Wymieszać . Doprawić solą i mielonym
pieprzem. Napełnić farszem ziemniaki .Ziemniaki
ułożyć płasko na dnie garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki
ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone . Zalać wywarem z gotowania
grzybów + woda ( ok. 2 szklanek razem ) .Włożyć rozdrobnioną Bulionetkę .
Gotować na małym gazie ok. 40 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . Zagęścić sos
mąką . Dodać masło i śmietanę .Doprawić sos do smaku .Podawać z sosem wylanym bezpośrednio przy
ziemniakach lub podanym osobno , posypując
zieloną pietruszką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz