środa, 5 października 2011

Zupa ogórkowa z ryżem



Trochę inna ogórkowa dla odmiany z ryżem .

Czas :1,5 godziny
Składniki :1 ćwiartka kurczaka
                  25 dag wołowiny rosołowej
                  2 marchewki
                  1 pietruszka
                  ¼ selera
                  ¼ pory
                  10 dag ryżu
                  ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
                  4 ziela angielskie
                  4 liście laurowe
                  1 kostka bulionu drobiowego Knorra
                  2 łyżki usiekanego kopru
                  1 słoik przecieru ogórkowego
                  1 ½ litra wody


Marchewkę , pietruszkę , seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Porę drobno pokroić . Mięso , jarzyny , kostki bulionowe , ziele i liść laurowy zalać wodą . Zagotować . Wsypać ryż . Gotować na małym gazie  1,5 godziny . Wyjąć mięso .Obrać od kości i ze skórek. Podzielić na kawałki i włożyć do zupy . Wlać przecier ogórkowy . Posypać koperkiem .Śmietanę dodać do zupy w garnku lub podać by każdy wlewał sobie na talerzu.

1 komentarz:

Mamiczka pisze...

Nigdy nie podawałam ogórkowej z ryżem. Muszę spróbować.