czwartek, 20 października 2011

Żurek na owsianym zakwasie z pulpecikami z białej kiełbasy


Nowy zakwas na żurek ( wyrównałam proporcje płatków owsianych i mąki żytniej ) - to i żurek musi być . Zrobiłam taki najprostszy - na co dzień .




Czas : 30 minut

Składniki :

1/4 litra zakwasu na żurek ( ,, Buniowy zakwas na żurek  2,, - takiego po 4 dniach kiszenia )
3 sztuki średniej wielkości ( ok.10 cm ) surowych - białych kiełbasek
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości 1/2 pietruszki
2 ziemniaki
1/3 białej części pora
2 jajka na twardo
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki Przyprawy do Żurku i Barszczu białego ( Kotanyi )
3/4  szklanki słodkiej śmietanki
3 szklanki wody

Obrać włoszczyznę

rozdrobnić ( marchew pokroić w ozdobne talarki , pietruszkę i seler utrzeć , por pokroić w pół plasterki ). Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę . 

Włożyć warzywa do garnka i zalać wodą . Zagotować . Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Do wrzącego wywaru wrzucać pulpeciki z białej kiełbasy . Gotować 30 minut.
Do wywaru dodać  zakwas , przyprawę do żurku  i gotować 5 minut. Wlać śmietankę .

Ugotować jajka na twardo . Ostudzić i obrać ze skorupek. Pokroić na ćwiartki .

Podawać układając na talerzu ( w miseczce ) dokładając jajka i posypując natką pietruszki . Moim zdaniem nie ma potrzeby dodawania do gotowania czosnku, ziela angielskiego  , liścia laurowego i soli  bo te smaki są juz w zakwasie i przyprawie Kotanyi  .
Jeśli jej nie mamy dodajemy do gotowania szczyptę soli .A potem doprawiamy żurek otartym majerankiem , mielonym pieprzem , maggi w płynie .Możemy też jeśli ktoś lubi mocno czosnkowy żurek przełożyć ząbki czosnku z zakwasu do gotowania zupy . Ja tego nie robię .
Ten żurek jest odrobinę ostrzejszy niż ten z większą ilością płatków owsianych .

1 komentarz:

manoria pisze...

teraz będę musiała zrobić żurek, uwielbiam. Jeszcze nie spotkałam się z płatkami owsianymi w zakwasie. pozdrawiam