sobota, 19 listopada 2011

Camembert smażony z gruszkami


Smaczna przekąska na ciepło . Szybka .




Czas : 10 minut

Składniki :2 serki Camembert ( ja wzięłam z pieprzem )
                   1 duża gruszka
                   4 łyżeczki konfitury z żurawiny
                   20 owoców winogron ( drobnych )
                   2 łyżki masła
                   2 łyżki oliwy
                   1 jajko
                   bułka tarta

Gruszkę obrać , przekroić na pól wzdłuż , usunąć delikatnie gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki . Ser panierować w jajku i bułce tartej ( tak by boki też były pokryte panierką . Rozgrzać tłuszcze. Na patelnie kłaść plasterki gruszki i obsmażać po 2 minuty z każdej strony . Odłożyć na bok ( przykryć by nie wystygły za mocno ) . Na patelnię ( na ten sam tłuszcz na którym smażyła się gruszka ) kłaść serki i obsmażać po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli trzeba to zmniejszyć gaz na minimalny . Podawać ser obłożony podsmażonymi plasterkami gruszki z dodatkiem 2 łyżeczek konfitury z żurawiny na porcje i winogronami . Można dodatkowo posypać gruszkę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem .

Brak komentarzy: