Smaczna przekąska na ciepło .
Szybka .
Czas : 10 minut
Składniki :2 serki Camembert ( ja wzięłam z pieprzem )
1 duża gruszka
4 łyżeczki konfitury z
żurawiny
20 owoców winogron (
drobnych )
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 jajko
bułka tarta
Gruszkę obrać , przekroić na
pól wzdłuż , usunąć delikatnie gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki .
Ser panierować w jajku i bułce tartej ( tak by boki też były pokryte panierką .
Rozgrzać tłuszcze. Na patelnie kłaść plasterki gruszki i obsmażać po 2 minuty z
każdej strony . Odłożyć na bok ( przykryć by nie wystygły za mocno ) . Na
patelnię ( na ten sam tłuszcz na którym smażyła się gruszka ) kłaść serki i
obsmażać po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli trzeba to zmniejszyć gaz na
minimalny . Podawać ser obłożony podsmażonymi plasterkami gruszki z dodatkiem 2
łyżeczek konfitury z żurawiny na porcje i winogronami . Można dodatkowo posypać
gruszkę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz