Trochę improwizacji na temat
polskiej wersji bretońskiej fasolki .
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 spore ziemniaki
1 średnia marchewka
1 cebula
1 łyżka masła
10 dag cienko pokrojonej
wędzonki ( typu wędzonka krotoszyńska )
10 dag cienko pokrojonego
pieczonego mięsa
3 łyżki sosu od pieczonego
mięsa
koncentratu pomidorowego
sól
pieprz mielony
4 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
tymianek
majeranek
liść laurowy
ząbek czosnku
1 puszka drobnej fasolki w
sosie własnym – 40 dag
2 szklanki wody
2 łyżeczki mąki
Ziemniaki i marchew obrać i
pokroić ( ziemniaki w kostkę , marchew w plasterki ) , zalać wodą , lekko
osolić i ugotować do miękkości przy odkrytej pokrywce. Cebulkę drobno usiekać i
zrumienić na maśle . Wędzonkę pokroić w paseczki i zarumienić na suchej
patelni. Fasolkę odcedzić z zalewy.
Gdy marchewka i ziemniaki są
już miękkie dołożyć do garnka w którym się gotują ( bez odlewania wody ) fasolę
, wędzonkę , mięso, sos od mięsa , cebulę , liść laurowy , ząbek czosnku
.Gotować 15 minut na małym gazie . Włożyć przecier pomidorowy .Doprawić
tymiankiem, pieprzem , majerankiem .Zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na suchej
patelni ) i zagęścić sos . Zagotować .
Podawać jako danie
jednogarnkowe .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz