środa, 30 listopada 2011

Co będzie na śniadanie ? - Jejunio ?

Podobno taka rozmowa między mną a Babcią i Mamą odbywała się latami od chwili kiedy zaczęłam mówić . Nie było sopsobu , żeby mnie namówić na jakieś kaszki , serki , lane kluseczki na mleku . Plułam wszystkim co nie było jajkiem .Wszyscy dostawali furii . Na jaka na miękko i jajecznice nikt już nie mógł patrzeć . Żeby przemycić choć trochę innych produktów zaczęły wymyślać łódeczki , bierdonki , myszki z jajek na twardo w które oczywiście wtykały co się dało . Potem jakoś udało się namówić mnie na to , żeby te połówki jajek na trawdo napełniać różnymi pastami .
Potem z rozsądku jakoś od tych  jajecznych śniadań odeszłam - ale upodobanie zostało .Mieszam jajka z czym się da i jadam nadal z przyjemnością .
Zapraszam na ,, jejunio "



Jajka faszerowane wędzona rybą :
Odmiana w podawaniu jajek na twardo z majonezem.
Czas : 30 minut
Składniki :
2 jajka na twardo
2 łyżki wędzonej makreli ( obrana z ości i skóry )
1 pełna łyżeczka majonezu
sól
pieprz mielony
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Jajka przekroić na pół .Wyjąć żółtka , pokruszyć i zmieszać z rozdrobnioną rybą , majonezem, szczypiorem. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić masę na 4 części , zrobić 4 kulki i włożyć je w miejsce po żółtkach .Układać na posypanym szczypiorkiem półmiseczku .Dekorować kawałkami wędzonej ryby i paseczkami pomidora lub papryki.

1 komentarz:

wera55-97 pisze...

Ja też uwielbiam jajka pod każdą postacią :) Ostatnio zajadam się pastą jajeczną (starte jaja, ser zółty, odrobina majonezu i szczypiorek) - pyszotka! Żeby było trochę "lżej", serwuję ją na chrupiącym pieczywie kukurydzianym lub graham (np Obst). Prawdziwa uczta :)