Wrzucić
składniki , zalać wodą i dusić - czyli ,, Duś " . To bardziej podpowiedź
niż nowość .
Czas
: 45 minut
Składniki
:
1
upieczona ćwiartka kurczaka
1
pokrojona w paseczki świeża papryka
2
cebule
8
usmażonych na rumiano pokrojonych w plasterki pieczarek
2
łyżki oleju
1
łyżka masła
1,5
szklanki wody
1/2
kostki bulionu grzybowego Knorra
mielona
papryka słodka
sól
pieprz
mielony
curry
majeranek
mąka
do zagęszczenia ( lub np. gotowy sos jasny lub ciemny do pieczeni Knorra w
słoiczku lub inny )
Mięso
obrać od kości i ze skórek, podzielić na kawałki ( takie ,,strzępki "
nieregularne ).Cebulę zeszklić na oleju. Do garnka włożyć mięso, pieczarki,
cebulę, paprykę - zalać wodą , dodać kostkę grzybową i dusić ok 40 minut.
Doprawić do smaku .Można zagęścić mąką lub gotowym sosem ( jak używamy gotowego
sosu to lepiej najpierw zagęścić a potem doprawić ).
Podawać
z ryżem na sypko, kluseczkami, pieczywem - posypane pokrojoną natką pietruszki.
Podpowiadam
, że jest to doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałości innych posiłków .Ja
mam zawsze w zapasie upieczonego kurczaka ( takiego z rożna, pieczonego w
całości w różnych przyprawach, pieczonego w rękawie foliowym ) , smażone
pieczarki zamrożone, paprykę zamrożoną na leczo. Wystarczy dosmażyć cebulkę i
udusić wszystko. Taki niby gulasz - czyli ,, Duś " .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz