Zastanawialiście się kiedyś nad tym jak wiele potraw jadamy w zaciszu domowym bo są pyszne , ale nie bardzo da się je podać elegancko . Jednym z takich rarytasów jest kaszanka . Robimy ją z grilla i podajemy na papierowych tackach - podsmażamy sobie na patelni , a potem ,, chlap " na talerz i mniam- mniam z chlebusiem . Szkoda mi się zrobiło kaszanki . Mało , że notorycznie podjadam ją mojej suni Psotce to jeszcze ją ,, ukrywam " . Zawzięłam się . Będziemy podawać kaszankę zaprzyjaźnionym gościom którzy to docenią . Robiłam już kaszankę pieczoną w jabłkach , kolorowe pierogi z kaszanką ( Czarcie pierogi ) .A dziś nadziałam nią gigantyczne kapelusze pieczarek. Wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej .
Lubię podsmażaną z cebulką i dobrze doprawioną majerankiem i pieprzem kaszankę . Jedyne co mi nie odpowiada to jej nie dekoracyjny wygląd .Wyjęta z osłonek - podsmażona wygląda jak to ktoś powiedział jak ,,żużel " . Dla tego wszystkie pomysły by ją podać tak by przyciągała wzrok są mile widziane . Dziś trafiłam w warzywniaku na pieczarki giganty i pomyślałam , że kaszanka ułożona w nich ( usmażonych ) może ślicznie wyglądać .
Czas : 30 minut
Składniki :
3 cienkie kaszanki
1 cebula
6 bardzo dużych pieczarek
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
pieprz mielony
sól
majeranek
Z kapeluszy pieczarek wykręcić ogonki .
Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką ( nie myć ) . Ogonki drobno usiekać .Ogonki od pieczarek podsmażyć do lekkiego zrumienienia na kilku łyżkach oleju . Pokroić drobno cebulę , dołożyć do smażących się ogonków pieczarek i smażyć dalej aż cebula się dobrze zeszkli .
Kaszankę obrać z osłonek i pokroić . Smażyć na patelni razem z cebulką . Gdy się zrumieni doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .
Na drugiej patelni usmażyć na rumiano na oleju z łyżka masła kapelusze pieczarek .Posolić .
Napełnić kapelusze kaszanką .
Do foremki do zapiekania wlać tłuszcz ze smażenia kapeluszy pieczarek . Ułożyć napełnione kaszanką pieczarki .
Podgrzewać w piekarniku nastawionym na 160 * C by były gorące ( ok. 10 minut .
Podawać z ziemniakami puree ( takim z masłem i śmietanką ) i surówką np. z kiszonych ogórków z porem .
6 komentarzy:
Na pewno pycha, choć rzeczywiście Bozia urody nie dała.Zapisuję i spróbuję!
Mniam! Zjadłbym na śniadanie!;-)
pychota wyglada, może tak jeszcze serkiem żółtym posypać???? miłego dnia:)
To jest pomysł!!!
Faktycznie nie podawałam kaszanki gościom nawet wiedząc,że chetnie ją jedzą.
Pozdrówki.
Super pomysł!!!
Faktycznie nie podawałam goścom
kaszanki nawet wiedząc, że chętnie
ją jedzą.
Pozdrówki.
Izolek- a to podpowiadam jeszcze jeden pomysł na kaszankę zapiekaną w jabłkach albo gruszkach - jest super.Ratowałam sie tak w kryzysowych czasach . Goście byli zachwyceni.
Prześlij komentarz