O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

czwartek, 10 listopada 2011

Rehabilitacja kaszanki

Zastanawialiście się kiedyś nad tym jak wiele potraw jadamy w zaciszu domowym bo są pyszne ,  ale nie bardzo da się je podać elegancko . Jednym z takich rarytasów jest kaszanka . Robimy ją z grilla i podajemy na papierowych tackach - podsmażamy sobie na patelni , a potem ,, chlap " na talerz i mniam- mniam z chlebusiem . Szkoda mi się zrobiło kaszanki . Mało , że notorycznie podjadam ją mojej suni Psotce to jeszcze ją ,, ukrywam " . Zawzięłam się . Będziemy podawać kaszankę zaprzyjaźnionym gościom którzy to docenią . Robiłam już kaszankę pieczoną w jabłkach , kolorowe pierogi z kaszanką ( Czarcie pierogi ) .A dziś nadziałam nią gigantyczne kapelusze pieczarek. Wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej .




Lubię podsmażaną z cebulką i dobrze doprawioną majerankiem i pieprzem kaszankę . Jedyne co mi nie odpowiada to jej nie dekoracyjny wygląd .Wyjęta z osłonek - podsmażona wygląda jak to ktoś powiedział jak ,,żużel " . Dla tego wszystkie pomysły by ją podać tak by przyciągała wzrok są mile widziane . Dziś trafiłam w warzywniaku na pieczarki giganty i pomyślałam , że kaszanka ułożona w nich ( usmażonych ) może ślicznie wyglądać .

Czas : 30 minut
Składniki :
3 cienkie kaszanki
1 cebula
6 bardzo dużych pieczarek
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
pieprz mielony
sól
majeranek


Z kapeluszy pieczarek wykręcić ogonki .

Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką ( nie myć ) . Ogonki drobno usiekać  .Ogonki od pieczarek podsmażyć do lekkiego zrumienienia na kilku łyżkach oleju . Pokroić drobno cebulę , dołożyć do smażących się ogonków pieczarek  i smażyć dalej aż cebula się dobrze zeszkli .

Kaszankę obrać z osłonek i pokroić . Smażyć na patelni razem z cebulką . Gdy się zrumieni doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .


Na drugiej patelni usmażyć na rumiano na oleju z łyżka masła kapelusze pieczarek .Posolić .

Napełnić kapelusze kaszanką .

Do foremki do zapiekania wlać tłuszcz ze smażenia kapeluszy pieczarek . Ułożyć napełnione kaszanką pieczarki .

Podgrzewać  w piekarniku nastawionym na 160 * C by były gorące ( ok. 10 minut .
Podawać z ziemniakami puree ( takim z masłem i śmietanką ) i surówką np. z kiszonych ogórków z porem .

6 komentarzy:

renata-lublin pisze...

Na pewno pycha, choć rzeczywiście Bozia urody nie dała.Zapisuję i spróbuję!

grumko pisze...

Mniam! Zjadłbym na śniadanie!;-)

dorkaw pisze...

pychota wyglada, może tak jeszcze serkiem żółtym posypać???? miłego dnia:)

Izolek pisze...

To jest pomysł!!!
Faktycznie nie podawałam kaszanki gościom nawet wiedząc,że chetnie ją jedzą.
Pozdrówki.

Izolek pisze...

Super pomysł!!!
Faktycznie nie podawałam goścom
kaszanki nawet wiedząc, że chętnie
ją jedzą.
Pozdrówki.

Babciagramolka-Bunia pisze...

Izolek- a to podpowiadam jeszcze jeden pomysł na kaszankę zapiekaną w jabłkach albo gruszkach - jest super.Ratowałam sie tak w kryzysowych czasach . Goście byli zachwyceni.