Chrupiące filety z fladry –
szybka , smaczna rybka.
Czas : 20 minut
Składniki :
2 nieduże filety z flądry
Sok z 1/4 limonki
sól
pieprz mielony
mąka
olej
2 łyżki masła
8 średnich pieczarek
Filet lekko osolić , posypać pieprzem
i skropić sokiem z limonki ( lub ½ cytryny ) i zostawić w lodówce na 30 minut.
Pieczarki pokroić w plasterki i
usmażyć na rumiano na łyżce oleju i łyżce masła.
Rybę oprószyć mąką .Na patelni
rozgrzać olej i smażyć filety z obu stron na rumiano. Gdy ryba jest już
usmażona dołożyć łyżkę masła i pieczarki z tłuszczem . Chwilę dosmażyć na małym
gazie by ryba przeszła smakiem pieczarek.
Podawać rybę ułożoną na
warstwie pieczarek ( odsączonych z tłuszczu ) .Dodatkowo podać kawałki limonki
lub cytryny do skrapiania ryby .
Jako dodatek podaję albo frytki
albo ziemniaki puree ( takie ze słodką śmietanką i polane odrobiną tłuszczu ze
smażenia ryby ) + surówka z kiszonej kapusty .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz