Jeszcze
jedna propozycja na danie z karpia.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
2
kawałki filetu z karpia ( ze skórą )
2
duże cebule
4
średnie pieczarki
4
łyżki pokrojonej natki pietruszki
1
mini kostka cebulowa
olej
2
łyżki masła
1 szklanka
słodkiej śmietanki
2
łyżki mąki
sól
pieprz
mielony
2
łyżki ,,Sosu chili z cytryną ,,
maggi
Umyte
kawałki karpia polać marynatą zrobioną z 2 łyżek oleju, sosu chili
,rozkruszonej kostki cebulowej, szczypty pieprzu .Zostawić rybę na 30 minut .
Wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym . Oprószyć mąką i smażyć na rumiano na oleju z obu stron .
Cebulę
pokroić w plasterki , pieczarki też. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i wsypać
cebulę . Posypać szczyptą cukru i smażyć na rumiano mieszając . Dodać pieczarki
i podsmażać aż się zrumienią . Zalać śmietanką i zagotować . Przełożyć do
garnka z grubym dnem .Wsypać pietruszkę , skropić maggi i na małym gazie 2
minuty. Włożyć usmażone filety z karpia ,przykryć i zostawić na 10 minut .
Potem chwilę ogrzewać na małym gazie .
Doprawić sos do smaku.
Podawać
z ziemniakami i surówką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz