Z konieczności takie maluszki (
chudziaczki )
Składniki :
2 małe golonki
2 łyżki konfitury z żurawiny
2 jabłka
suszona żurawina ( tyle ile
wejdzie do wydrążonych jabłek )
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka majeranku
4 łyżeczki cukru brązowego (
trzcinowego )
2 cebule
2 łyżeczki mąki
Zrobić marynatę z konfitury
żurawinowej , 2 łyżek oleju , sosu sojowego , majeranku, pieprzu .Natrzeć
golonki. Ułożyć w zamykanym pojemniku . Zalać resztą marynaty z zostawić
przykryte w lodówce przez noc .
Moczyć Garnek rzymski przez 15
minut .W tym czasie obetrzeć golonki z marynaty i obsmażyć na gorącym oleju na
rumiano. Przełożyć do wyjętego z wody Garnka . Na patelnię wlać ½ szklanki wody
i zagotować .Wlać do golonek. Dodać marynatę i pokrojoną w ,, piórka „ cebulę „
.Przykryć Garnek. Wstawić do zimnego piekarnika . Ustawić temperaturę na 100 C .Potem podkręcić na 180 C , a na końcu na 220 C . Piec 1,5 godziny .
Jabłka wydrążyć . Nałożyć do
środka suszonej żurawiny , posypać cukrem , nakłuć kilka razy by w czasie
pieczenia nie pękły .Dołożyć do golonki i piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć golonki i jabłka .Sos
przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ( niekoniecznie )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz